apm

spacelivvaktapmapmapmapm

hem mail

fi en spanish_bodyguard




livvakter

FAQs

1. Vilka krav är det som gäller för att bli antagen till livvaktsutbildningen?

Våra enda krav för dig som vill söka tilll livvaktsutbildningen är att du inte förekommer i polisens register över kriminellt belastade personer, samt att du är lägst 20 år. Du får gärna vara äldre då du oftast är mer erfaren och kan fatta mognare beslut. Både män och kvinnor kan söka och du behöver inte har tränat kampsport eller ha någon säkerhetsutbildning i bakgrunden.

2. Måste man ha körkort?

Nej, det är inte något krav.

3. Måste man vara svensk medborgare för att kunna söka till livvaktutbildning?

Nej, vi är en internationell livvaktsskola och alla som fyller kraven i punkt 1 är välkomna att söka.

4. Måste man vara stor och stark för att bli livvakt?

Nej, inte alls. Att jobba med personskydd, livvaktsskydd är ett jobb där man skall förebygga hotfulla situationer med god planering. Det viktigaste en livvakt har är hans eller henner hjärna, inte stora muskler.

5. Kan även en liten tjej bli livvakt?

Absolut, det är desssutom brist på kvinnor inom livvakts branchen!

6. Måste man vara polis eller väktare innan man kan bli livvakt?

Nej, inte alls. Om man är polis kan man söka till SÄPO om man vill jobba med personskydd, livvaktsskydd. Då är kraven att man jobbat några år som polis och har skaffat sig en familj mm.

Vi utbildar inte poliser i livvaktsskydd utan det gör Polishögskolan. Du kan höra med dem om du är intresserad.

Är man väktare är det inget hinder att man söker till våra livvakts utbildningar, livvaktsskydd men man blir inte personskyddsväktare hos oss då våra kurser är öppna för alla, även för de som inte har en väktarbakgrund. En väktare jobbar i ett av länstyrelsen auktoriserad bevakningsföretag.

Vi utbildar inte väktare men våra livvaktskurser är öppna för alla, även de som inte har väktar- eller polis bakgrund kan söka.

Å andra sidan ger inte våra utbildningar behörighet att jobba som polis, väktare eller ordningsvakt då de är helt andra yrken inom säkerhetsbranchen och har andra utbildningar och krav med sig. Ordningsvakter t ex utbildas och förordnas av polismyndigheten.

7. Får man vapenlicens hos er efter en livvaktsutbildning?

Nej, vi bara utbildar, polisen ger licenser efter en ansökan. Du kan söka en sportlicens om du är med i en pistolskytteklubb och om klubben stöder din ansökan efter en prövotid och efter att du skjutit brons, silver och guldmärket med ett lånevapen från klubben.

Ett tjänstevapenlicens kan en väktare få efter ansökan och adekvat utbildning men även den är en sk lånelicens och bundet till bevakningsföretaget där väktaren jobbar.

Vapenlagstiftningen varierar i olika länder och i vissa länder kan det vara lättare att få licens om man jobbar som livvakt. Det finns även länder där det är ännu svårare att få vapenlicens och t ex i England får inte ens poliserna bära skjutvapen!

8. Hur lång är livvaktutbildningen?

Utbildningen består av olika kurser där grundkursen för livvakter är på 40 timmar och delat på Basic I och Basic II. Därefter följer vidare- och fördjupningskurser sk specialkurser för livvakter och som är på 20 timmar var och arrangeras i varannan månad, år efter år med olika innehåll varje gång.

Fullärd blir man aldrig, men man kan fortsätta att utbilda sig så länge man behöver. Man blir bara bättre och bättre ju mer utbildning man har och då är det även lättare att söka jobb och begära mer i lön.

Man kan dock börja jobba redan efter ca 100 timmars livvaktsutbildning och utbilda sig vidare under tiden om man vill.

9. Får man någon typ av legitimation efter utbildning för livvakter?

Man får ett kursintyg efter varje livvaktskurs och efter 100 timmar (5 livvaktskurser) får man ett internationellt livvakt ID - kort för livvakter. Efter 240 timmar får man sedan även en livvaktsbricka.

10. Hur söker man till era kurser?

Det går att skriva ut en kurs ansökan här på hemsidan som man sedan postar till oss i fylld, samtidigt som man sätter in den bindande anmälningsavgiften på på Kaizenkai Bg: 5777-6148 eller Swishar på 123 50 42 486.

Blir du antagen till den utbildningen som du har sökt till, skickar vi inbjudan till dig och du skall betala kursavgiften på Kaizens plusgiro senast en vecka före kursstart.

Blir du inte antagen till utbildningen får du anmälningsavgiften tillbaks eller om det varit fullt på kursen kan anmälningsavgiften flyttas över till nästa kurstillfälle om du så önskar.

11. Vad tjänar en professionell livvakt?

Det är väldigt svårt att svara på, då lönen påverkas av hotbilden, klientens ekonomiska situation, din utbildning, ålder och erfarenhet samt uppdragets varaktighet. Ju kortare uppdrag destå mer betalt per timme.

Generellt kan man säga att lönen ligger någonstans mellan 400 och 4000 kr i timmen. De som jobbar i krigsdrabbade områden kan tjäna upp emot 200 000 kr i månaden, netto.

12. Hur jobbar man som livvakt?

Det vanligaste är att man jobbar direkt under en uppdrags- eller arbetsgivare, men man kan även jobba i ett säkerhetsföretag, eller att man startar sitt eget konsultföretag inom skydd och säkerhet, eller att man jobbar i ett bevakningsföretag såsom (personskydds-, livvaktsskydd) väktare.

13. Är det lätt att få jobb efter avslutad utbildning?

Det är väldigt svårt för oss att bedöma om just du skulle ha lätt att få jobb efter livvaktsutbildningen då vi aldrig träffat dig och vet inget om dig eller hur lämplig eller duktig du skulle vara som livvakt. Vi vet dock att de flesta som gått livvaktsutbildningen hos APM har fått jobb. Vi kan ge dig en adekvat och bra livvaktsutbildning och då är det även lättare att få jobb. Dessutom är säkerhetsbranchen den branchen som växer mest och framtiden för olika säkerhetsexperter ser ljus ut, så även för livvakter.

14. Jag har långt hem, var kan jag bo under livvakts kursen?

Har du ingen kompis eller släktning som du kan bo hos kan vi boka hotellrum för dig i det hotellet som vi samarbetar med i norr om Stockholm. Vi sanktionerar dessutom priserna och då kan du bo riktigt billigt och bra under din utbildning. Frukost ingår alltid och kan du dessutom dela rum med någon annan kursdeltagare delar ni även priset på rummet.

Vi bokar ett dubbelrum eller enkelrum för dig om du uppger det i ansökan och du betalar när du kommer till kursen. Del i ett dubbelrum kostar 500 kr/natt inkl frukost och enkelrum 760 kr.

15. Hur vet jag om jag kommit med på kursen?

Senast en vecka innan kursstart får du ett brev från oss om du blivit antagen till utbildningen och tider med platser, samt vad du behöver ha med dig mm står också i brevet.

Anmälan liksom anmälningsavgiften skall vara hos oss senast 2 veckor före kursstart. Ju tidigare du skickar in din anmälan, destå större är möjligheten att du får plats på den kursen som du önskar. Vi hinner behandla din ansökan i god tid och kan meddela dig på en gång om du blivit antagen.

Anmälningsblanketten kan du skriva ut här på vår hemsida och skickar till oss samt sätter samtidigt in anmälningsavgiften på vårt konto.

16. Om jag inte kan komma till kursen som jag anmält mig, får jag anmälningsavgiften tillbaks?

Nej, tyvärr. Den bindande anmälningsavgiften skall täcka våra kostnader vid en eventuell avanmälan. Blir du sjuk och därför inte kan komma till utbildningen kan vi flytta din anmälningsavgift till nästa kurstillfälle om du kan visa upp ett läkarintyg.

Vi har kostnader i samband med kursstart som boka av lokal, kursmaterial, föreläsare, ammunition, skjutbana, bilar, hotell och planering av övningar osv för ett antal deltagare. Om antalet deltagare sedan plötsligt ändras måste vi planera om allting.

17. Om jag inte blir godkänt på teoriprovet i slutet av Basic II är det kört för mig då och jag kan glömma drömmarna om yrket som livvakt?

Nej då, du kan göra om provet vid nästa tillfälle för 350 kr och behöver inte gå om hela Basic II. Bara läsa lite mer på dina anteckningar och kursmaterialet från grundutbildningen för att det skall gå bättre för dig nästa gång.

Välkommen med din ansökan!


line
foot

Mail:mailto:info@apm-security.org